City & State

Scroll

DANVERS TOWN HALL

The Danvers Town Hall is one of the town’s most recognizable landmarks. The building was constructed in 1855 as a high school and is eligible to be listed in the Massachusetts Historic Register. Gienapp Architects has provided numerous services for the Danvers Town Hall to modernize and preserve this historic building while retaining its unique character. Our office has helped improve accessibility without compromising on the building’s features and assisted the town in applying for variances from the Massachusetts Architectural Access Board. We restored the main façade, including windows, doors, columns, quoins and other distinctive features. We replaced deteriorating elements with low-maintenance materials that still matched the original profile of the building and designed and installed new energy-efficient LEED-equivalent mechanical systems.

NORWOOD TOWN HALL

This neo-Gothic Town Hall was built in 1927 and is culturally and historically significant to the Town of Norwood and its residents. Over the years, the building had suffered water damage. Gienapp Architects was brought on to identify the cause of the water infiltration and design repairs to the building’s exterior masonry.

Our office conducted a thorough study that determined the cause of water infiltration to be the compromised masonry envelope, including cracks in joints and in the stones themselves. We painstakingly numbered and recorded the stones and their positions, replacing damaged stones with exact reproductions in the same locations. We also repaired the slate roof, relocating original tiles to high-visibility areas and using new slate on less visible spots. We replaced copper flashing on the roof and parapet walls, as well as repairing interior areas that had been damaged by water.

 

WESTON COMMUNITY CENTER

The Weston Council on Aging engaged Gienapp Architects to review the lower level of the town’s Community Center and develop a plan to renovate the space in order to address the C.O.A.’s needs. We developed several planning options, but it quickly became apparent that the dedicated senior center space on the lower level was insufficient for the C.O.A.’s needs. Following this determination, a secondary space needs analysis was performed — our office examined the building’s needs over a year-long period, reviewing the over 150 programs that take place in the building. We determined that by sharing space between the C.O.A. and the Recreation Department (the building’s other tenant) it was possible for the building to meet all needs with only minor renovations to increase versatility of all spaces.